DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> distanta legala fata de retele de inalta tensiune

mihail75
post 18 Oct 2007, 16:28
Post #1

mihail

Group: Members
From: Iasi

am si eu o intrebare:
am gasit un teren la pret rezonabil (nici prea, prea, nici foarte, foarte) insa am o nelamurire. Lateral de teren trece o retea de inalta tensiune (cred ca de 110kv, din aceea cu stilpi destul de inalti). Nu pot aproxima exact distanta, cred ca sunt 100-150 metri (nu se aude nici un bazait de acolo, deci nu e chiar aproape). Eu planuiesc ca in timp sa imi fac aici o casa. Care este distanta minima ce trebuie lasata intre aceste retele si imobilele de locuit? Stie cineva care sunt prevederile legale? Help? Chiar imi place acest teren, insa nu vreau sa ma frig si sa nu pot construi nimic acolo. Repet, mie mi se pare suficient de departe, insa vreau ca totul sa fie conform legii.

--------------------
Dacia Logan Laureat 1.4 MPI - Is-YY-XXX
mihail, fost cu Logan Laureat 1.4, acum cu Opel Astra Sedan 1.6
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
gibonu
post 18 Oct 2007, 18:12
Post #2

Membru autentic

Ca sa nu te frigi, pune-l pe proprietar sa ceara la primarie un certificat de urbanism. Acolo ar trebui sa-ti scrie toate restrictiile care exista pe acel teren.
Daca proprietarul nu vrea sa ceara certificat de urbansim, atunci e clar ca e teapa.
Pentru problema cu reteaua, intreaba la autoritatea de sanatate pubica, ei ar trebui sa stie daca e nociva sau nu apropierea de acea retea pe teren lung.
Bafta.

--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
+
Merced
post 18 Oct 2007, 19:34
Post #3

No fear. No limit. No equal.

Probleme in a construi casa nu cred ca vei avea, iti fac poze cu case facute la doi metri de o linie de inalta tensiune, si pe deasupra curtii trec ditamai firele. Nasol e cu zgomotul, care nu se aude mereu(nu stiu de ce), asta am testat de cateva ori printr-o padure unde opresc sub niste linii de genul. Adica cand se auzea chiar tare un zumzait enervant, cand nu se auzea nimic.
Si mai sunt aia care spun ca nici nu e sanatos. mellow.gif

--------------------
Ford Ka 2012 1.2 benzina 69 cai Titanium
it's a kind of peace.
+
argon
post 18 Oct 2007, 19:36
Post #4

Mesaj semiautomat

nu-ti lua teren asa aproape de liniile de IT daca tii cat de cat la sanatatea ta pe termen lung.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
mihail75
post 18 Oct 2007, 20:27
Post #5

mihail

1. influenteaza (sanatatea) chiar daca e la 150-200 metri?
2. faza e ca proprietarul si o agentie imobiliara (intermediarul) au parcelat locul in jde mii de loturi. pot sa le cer sa scoata certificat de urbanism pe un lot?

P.S. pentru ieseni: locul e in Breazu, pe dreapta, cum iesi din sat, inainte de padure.

--------------------
+
GoGu
post 18 Oct 2007, 20:45
Post #6

Prea de la tara

Group: Moderatori

Topicl de pe softpedia am vazut ca l-ai gasit smile.gif , am mai gasit articolul asta, dar nu are legatura 100% cu intrebarea ta...

Si, off-topic? Cat e mp de teren acolo (si cat e lotul de mare?).
Pe de alta parte, sa nu patesti ca unii in Bucium, au luat parcele de 500mp si acum stau mai inghesuiti decat la bloc laugh.gif , din balconul unuia intri in sufrageria altuia...

--------------------
Renault Scenic 1.5dCi recolta 2012
+
bygy007
post 18 Oct 2007, 22:51
Post #7

Membru autentic

From: BUCURESTI

niste chestii care va poate fi de ajutor

Attached File(s)
Attached File  PSC55.pdf ( 342.93k ) Number of downloads: 5028
Attached File  New_Document_Microsoft_Word.doc ( 92k ) Number of downloads: 3593

--------------------
RENAULT CAPTUR E-Tech full hybrid 145 2024 - B 07 BGY
din subteranele Bucurestiului
+
mihail75
post 18 Oct 2007, 23:21
Post #8

mihail

normele tot nu le-am aflat. am cautat pe google, nimic.
bygy, merci. maine ma duc sa estimez mai bine distanta dintre loc si retea. totusi, impactul poate fi asa mare si la 100-150 sau chiar 200 de metri?

--------------------
+
bygy007
post 18 Oct 2007, 23:48
Post #9

Membru autentic

From: BUCURESTI

o sa ma interesez si iti spun cred ca miine seara

--------------------
RENAULT CAPTUR E-Tech full hybrid 145 2024 - B 07 BGY
din subteranele Bucurestiului
+
david79
post 19 Oct 2007, 09:52
Post #10

Membru autentic

ca sa aflii cel mai sigur, trebuie un aviz de amplasament de la sc electrica.
trebuie sa te duci cu actele terenului si eventual cu un certificat de urbanism.
in aviz aflii ce fel de retea electrica este acolo, protectia ei pe o parte si pe cealalta in metrii.
totodata aflii si daca obtii aviz favorabil de la ei, in cazul in care vrei sa autorizezi vre-o constructie.

--------------------
Toyota corolla 2.0 d4d ; auris hybrid ; 2008 / 2011
+
mihail75
post 19 Oct 2007, 10:29
Post #11

mihail

care acte, ca nu am cumparat inca!
am fost din nou acolo. NU E SUB liniile de inalta tensiune, ci la cca. 150 metri in lateral. Cred ca se poate construi pentru ca la sosea, unde linia traverseaza in cealalta parte, vad o fisie cam de 10-15 m. lasata libera de o parte si de alta. Atit. Firele chiar trec acolo pe deasupra unor curti. Ma gindesc insa: la 150 m. mai influenteaza negativ asupra sanatatii? Stiu ca parerile sunt impartite. In Iasi, in cartierul Alexandru, o linie asemanatoare trece printre blocuri de 10 etaje si nu am auzit sa fie imbolnaviri in masa acolo. Vreau insa sa fiu cit de cit sigur ca nu investesc banii aiurea.

p.s. cred ca e linie de 110 kv (nu sunt stilpi din aceea imensi). din pacate, oricit am cautat pe net nu am dat de o harta a retelei in romania, sa ma lamuresc.

--------------------
+
Serpico
post 19 Oct 2007, 11:03
Post #12

Membru autentic

From: Timisoara

Uite ce zice Regulamentul local de urbanism Sibiu:

De-a lungul linilor electrice aeriene este necesar a se respecta un culoar de protectie de :
- 20 m pentru LEA 20 kV
- 30 m pentru LEA > 20 kV

Dar poate pentru tensiuni de 110 kV si mai mari exista o alta reglementare.

Intreaba (in scris) si la Electrica.

--------------------
Dacia Logan Laureate Plus 1.4MPI 2007
+
mihail75
post 19 Oct 2007, 11:38
Post #13

mihail

inca o precizare: terenul e momentan in extravilan. acum sunt depuse actele ca intreaga zona sa treaca in intravilan. sunt deja 3 case construite in apropiere si tinind cont ca e intr-un sat de linga Iasi (nu tine de oras) aceasta trecere nu cred ca va fi o problema.

This post has been edited by mihail75: 19 Oct 2007, 11:39

--------------------
+
Fratzica
post 19 Oct 2007, 12:18
Post #14

Zen

Group: Moderatori

am vazut pe discovery ca daca ai casa aproape de liniile de inalta tensiune te poti trezi cu fantome in casa biggrin.gif
Asta e.. te obisnuiesti tongue.gif

--------------------
Kia Sportage T-GDI 2021
"The happier we are, the less we see." - some japanese guy
+
b76bgaarh
post 19 Oct 2007, 12:36
Post #15

Membru autentic

From: Bucuresti

stimate coleg.

te duci la electrica in raza careia apartine terenul.....dai o bere lu mesteru de acolo.....si iti spune ce linie este.....si mai simplu...scrie pe stalp ce linie este...pentru distante poti sa intrebi tot acolo..sau/si.....la serviciul avize......
daca vrei poti sa faci si pe cale legala..ceri aviz de amplasament....pt terenul respectiv.......platesti taxa.....si mai dai si tu ceva sa mearga mai repede....

This post has been edited by b76bgaarh: 19 Oct 2007, 12:37

--------------------
Renault Megane sedan 04/2007 1,5 dci 85 cp ZEFI
Realme GT2 Neo cu here, maps, viamichelin, waze.
+
gibonu
post 19 Oct 2007, 13:50
Post #16

Membru autentic

QUOTE(mihail75 @ 19 Oct 2007, 01:21)
totusi, impactul poate fi asa mare si la 100-150 sau chiar 200 de metri?
*

Repet, nu crezi ca ar fi mai bine sa te adresezi autoritatii care se ocupa cu santatea publica, adica Autoritatea de Sanatate Publica Iasi si sa-ti comunice ei daca e bine sau nu sa-ti faci casa in apropierea liniei de inalta tensiune?
Uite, au si site http://www.dspiasi.ro/
Sau vrei sa-ti scriem noi cererea?

--------------------
Mitsubishi Lancer Inform 1.5 - B 00 XXX
BMW F 800 GS
Trek 4300
I am a rebel and freedom is my cause. - Yasser Arafat
Four wheels move the body. Two wheels move the soul.
+
david79
post 19 Oct 2007, 13:50
Post #17

Membru autentic

atentie mare. Spui ca terenul este in extravilan. Singura modalitate de a trece un teren in intravilan este intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal in care sa se avizeze conditiile de construire. dureaza ...
Conditiile de construire vor respecta eventualele protectii, restrictii pentru terenurile studiate.
de obicei terenurile din extravilan au deschidere la drumuri de exploatare care sunt de ~4m. terenurile vor fi introduse in intravilan doar daca, caile de acces vor respecta dimensiuni minime pentru strazi din intravilan. adica treb sa respecte un anumit profil minim. asta se face prin exproprieri, sau cedare de teren....
Afla cine face acest PUZ gaseste arhitectul care il intocmeste si afla ce restrictii, si de ce natura ai ptr terenul tau. daca puz-ul s-a aprobat regulile de construire sunt vizate spre neschimbare, vei afla cat de mare poti sa iti faci casa, ce regim de inaltime ai . s.a.m.d.

un teren nu e o investitie mica, afla cat mai multe, inainte de a cumpara, sfatul meu wink.gif
daca aflii ca pierzi niste teren sau exista vre-o problema mai poti negocia /mp pretul .

aa, si parerea mea. dc ai 150 -200 de m pana la LEA 110kv( linia electrica) nu e nici o probl, nici cu sanatatea. eu nu as renunta doar datorita acestui lucru.

This post has been edited by david79: 19 Oct 2007, 13:55

--------------------
Toyota corolla 2.0 d4d ; auris hybrid ; 2008 / 2011
+
mihail75
post 19 Oct 2007, 20:09
Post #18

mihail

am fost la primarie si am aflat ca baietii care vind nu stau degeaba. Un PUZ e pe ordinea de zi si urmeaza sa treaca terenul in intravilan. De asemenea, azi pe teren era un excavator care facea drumul de acces. Pozitia zonei e destul de buna si cred ca dupa ce se obtine acel PUZ va creste pretul. De partea cu liniile de inalta tensiune nu trebuie sa imi fac griji. Am gasit un lot ce e cam la 200 m si nu exista sigur nici o restrictie. V-am spus deja ca in apropiere, la sosea, unde linia traverseaza in cealalta parte, e o fisie cam de 10-15 m. lasata libera de o parte si de alta. In rest, firele chiar trec acolo pe deasupra unor curti . Eu nu o sa am asa ceva deasupra curtii mele. Oricum pina la casa mai e ceva drum, poate nici la anul nu ma apuc.

<span class='edit'>20 Oct 2007, 18:21:</span>
studiez chestiunea posibilei influente a retelei (in engleza, ca in romana nu e mai nimic).
momentan am aflat ca testele pe sobolani nu au evidentiat nimic
http://209.85.129.104/search?q=cache:MSneM...clnk&cd=3&gl=ro
si
http://www.annalsnyas.org/cgi/content/abstract/502/1/55
in fine
http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/313/7064/1047
e cel mai revelator.

This post has been edited by mihail75: 20 Oct 2007, 20:06

--------------------
+
mihail75
post 23 Oct 2007, 22:29
Post #19

mihail

pina la urma am abandonat ideea cu acel teren; cu toate ca se putea construi, e mai bine pt. linistea mea si a familiei mele sa nu fiu asa aproape de reteaua electrica de inalta tensiune. am gasit un teren mai bun, aproape de padure (si de utilitati).

--------------------
+
AL
post 24 Oct 2007, 09:22
Post #20

Member

From: Bucuresti

treaba sta in felul urmator... in RO exista normative care reglementeaza atat distantele de coexistenta a liniilor electrice fata de alte constructii cat si zonele de protectie si de siguranta... dar toate sunt date din punctul de vedere al retelei...

>>> Ord. 04 /2007-Normei tehnice privind delimitarea zonelor de protectie si de siguranta aferente capacitatilor energetice (fisier atasat)

>>> Ord. 32 /2004 - Normativ pentru constructia liniilor aeriene de energie electrica cu tensiuni peste 1000 V - NTE003/04/00 (il descarci de aici: http://www.anre.ro/documente.php?id=252 )

pe de alta parte cercetarile facute de-al lungul liniilor electrice pot pune in evidenta, prin masuratori, marimea campului electromagnetic la nivelul solului sau la o inaltime deasupra solului, la diferite distente fata de axul liniei... din proprie experienta iti pot spune ca, in conditii experimentale, pentru o linie aeriana de 110 kV, campul electromagnetic generat de linie cu manifestarea "efectului Corona" (zumzaitul care se aude cateodata), se reduce la mai putin de 5% din cat este sub linie in cca 25 m.... ramane de vazut daca totusi acest nivel e considerat sigur pentru activitatea umana permanenta... aici intervin cercetarile medicale

parerea mea este ca o distanta de 50 m de axul unei linii electrice de 110 kV este mai mult decat suficienta pentru a asigura un trai normal pentru cei care construisc o casa.

Attached File(s)
Attached File  Ord_04_07_ZoneProtMO0259.pdf ( 267.23k ) Number of downloads: 2336

--------------------
Skoda KAROQ 2019 - B-21-NEW
+
mihail75
post 25 Oct 2007, 09:14
Post #21

mihail

in fine a venit si raspunsul de la electrica (prea tirziu):

"Am transmis intrbarea dvs. colegilor de la centrul de 110kV si am primit urmatorul raspuns:
Distata trebuie sa fie de 18, 5 m din axul LEA 110 kV pana la cea mai apropiata constructie."

--------------------
+
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 25th April 2025 - 07:08
Forum Renault