frana motor, dezavantaje
![]() ![]() ![]() |
frana motor, dezavantaje
concurent |
![]()
|
||
Membru autentic Group: Members Posts: 213 Joined: 18 January 07 ![]() |
|
||
--------------------
Dacia
Logan 1.5 DCI
2006
|
|||
ionut16031987 |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 263 Joined: 29 May 06 ![]() |
nici un dezavantaj
|
--------------------
dacia
preference/ dacia 1310 tlx
2005 1.4 mpi,/ 1989
- IF 01 ???
|
|
roland |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.704 Joined: 18 November 04 ![]() |
Nici unul, e chiar recomandat (consum 0 si uzura redusa la placutele de frana). Dar ce intelegi prin "permanenta"? Ca mai trebuie sa pui si frana (mai ales in oras aglomerat)...
|
--------------------
.
.
.
|
|
bobo77 |
![]()
|
![]() ........................... Group: Members Posts: 7.214 Joined: 27 January 06 From: Mangalia ![]() |
Dar planetarele nu patesc nimic...zic si eu nu dau cu parul.
|
--------------------
Dacia Logan
Laureate 1,6 mpi
2008 ph 2
- CT _ _ _ _ Multa lume,putini oameni...
|
|
vi_escu |
![]()
|
![]() Membru somnambul Group: Members Posts: 1.996 Joined: 13 November 04 From: republica procurorilor ![]() |
Solicitarea planetarelor este cam aceeasi ca la o accelerare (echivalenta).
Daca frana de motor se utilizeaza corect nu vad de unde ar aparea probleme. Alta e treaba daca la 100 pe ora retrogradezi, sa zicem, in a II-a si eliberezi brusc ambreiajul! |
--------------------
Logan
ABS plus 1,6MPi
. 2007 Decat mult si fara rost mai bine putin si prost!
|
|
Corbu' |
![]()
|
![]() Membru autentic Group: Members Posts: 763 Joined: 6 August 05 From: Canada ![]() |
Ai numai grija sa nu bagi frana de motor din viteza a 5 a intr-a 2 a cand de fapt vrei a 4 a, s-ar putea sa sara pistoanele afara, mai ales la diesel.
|
--------------------
-------
-------
------- Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded. |
|
AR-18-MOS |
![]()
|
![]() ( -_・) ︻デ═一 Group: Members Posts: 6.616 Joined: 19 August 07 From: Niedersachsen ![]() |
Are limitare ...
![]() |
--------------------
BMW
730Ld
'07 High Executive
- AR - - M-Benz C350CDI 7G-Tronic '12 Avantgarde
M-Benz E350CDI 9G-Tronic+ 4Matic & Airmatic |
|
roland |
![]()
|
Membru autentic Group: Members Posts: 2.704 Joined: 18 November 04 ![]() |
Are limitare la accelerare (intrerupe alimentarea cu benzina la injectoare). Dar in frana de motor, turatia motorului e data de rotatia rotii si treapta de viteza. Daca ai 100 km/h si bagi a 2-a... o sa se tureze motorul pana unde vrea el, daca nu se rupe cutia inainte...
|
--------------------
.
.
.
|
|
C@talin |
![]()
|
![]() Dealer autorizat droguri/Stil romantic: Sef. Group: Members Posts: 5.405 Joined: 5 December 05 From: cucu ![]() |
tot te smuceste limitarea,a patit un amic
![]() ![]() |
--------------------
Range Rover
V8 5.0
Vogue SE
- B 666 IAD Sold my soul to the devil for the Range.
Ladies if you wanna hang with me, you need a good rope . |
|
pskint25 |
![]()
|
![]() Membru de ieri pe maine Group: Members Posts: 500 Joined: 15 June 07 From: Aproape ![]() |
pai si ce limiteaza? ca oricum limitarea se face prin oprirea alimentarii, la frana de motor e taiata, deci cum limiteaza? pune frana singura?
![]() |
--------------------
Dacia
Solenza
2004 Scala 1.4 MPi... vreau RS
- B81PSK Always ahead!
|
|
concurent |
![]()
|
QUOTE(roland @ 4 Jun 2008, 12:20) Frana de serviciu o pun la final, iar frana de motor este prima care imi opreste masina. Niciodata n-am bruscat masina cu frana de motor . Mai mult de atat, parca ma unge la buzunare consumul instantaneu -zero. Impresia mea despre Logan la capitolul frana este proasta. Daca o scot la punctul "0" si o las in inertie, am senzatia ca nu-mi tin franele. Asa a fost de noua. Mi-a spus un prieten ca frana de motor uzeaza motorul mai repede si m-a cam pus pe ganduri. Va multumesc. |
--------------------
Dacia
Logan 1.5 DCI
2006
|
|
AR-18-MOS |
![]()
|
![]() ( -_・) ︻デ═一 Group: Members Posts: 6.616 Joined: 19 August 07 From: Niedersachsen ![]() |
Pai normal ... ca, cu cat turatia este mai mare, cu atat forta de franare a servofranei este mai mare, deci la ralanti, forta de frana este mai mica.
|
--------------------
BMW
730Ld
'07 High Executive
- AR - - M-Benz C350CDI 7G-Tronic '12 Avantgarde
M-Benz E350CDI 9G-Tronic+ 4Matic & Airmatic |
|
hash |
![]()
|
![]() calculatorist Group: Members Posts: 1.388 Joined: 13 September 04 ![]() |
interesant .. asta de unde-ai mai scos-o?!
impresia mea despre logan la capitolul frane: foarte buna. |
--------------------
-
-
-
|
|
ssilviu |
![]()
|
![]() F1 Man Group: Members Posts: 8.043 Joined: 11 June 04 From: Nicaieri ![]() |
Dezavantajul e ca uzeaza motorul. Viata unui motor e data de numarul de turatii. Folosind frana de motor mai des, adaugi turatii si scurtezi viata motorului.
Dar in termeni reali, dezavantajul asta e nesemnificativ. Iar limitarea electronica nu are nici un efect in frana de motor. Astfel spus, daca esti intr-o anumita treapta de viteza si cobori o rampa foarte mare, masina accelereaza pana cand bubuie motorul. |
--------------------
Renault
Megane 2 GPL
2006 Renault Master 2
Renault Clio 4.1 1.2 EDC Renault Clio 4.2 1.2 EDC Dacia Dokker 1.6 SCE GPL Dacia Logan 1.4 GPL |
|
concurent |
![]()
|
|
--------------------
Dacia
Logan 1.5 DCI
2006
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
QUOTE(ssilviu @ 8 Jun 2008, 00:34) Astfel spus, daca esti intr-o anumita treapta de viteza si cobori o rampa foarte mare, masina accelereaza pana cand bubuie motorul. ai incercat tu? sau ai vazut un motor bubuit din cauza asta? pana atunci sunt simple povesti, ar accelera saraca pana atunci, daca ar putea, nu de aia se numeste "frana de motor"?!. QUOTE Folosind frana de motor mai des, adaugi turatii si scurtezi viata motorului. ar trebui facuta diferenta intre turatiile in sarcina, si cele din frana de motor, poate ai observat, dar in frana de motor motorul se raceste, uzura este, nu e cat cea normala. COmbustibilul nu mai intra in cilindrii, sau intra dar nesemnificativ. |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
hash |
![]()
|
![]() calculatorist Group: Members Posts: 1.388 Joined: 13 September 04 ![]() |
|
--------------------
-
-
-
|
|
argon |
![]()
|
![]() Mesaj semiautomat Group: Members Posts: 33.671 Joined: 15 August 05 ![]() |
QUOTE(AR-18-MOS @ 6 Jun 2008, 18:36) Pai normal ... ca, cu cat turatia este mai mare, cu atat forta de franare a servofranei este mai mare, deci la ralanti, forta de frana este mai mica. serios? mai incearca odata ; e taman invers. Acea diferenta , si care e pe dos fata de ce zici oricum e aproape nesesizabila, si o compensezi usor din forta de apasare pe pedala. Teoretic servofrana are eficienta maxima in frana de motor, cand vacumul e maxim, si eficienta minima turat(dar nu in frana de motor), practic nu cred ca observa nimeni acea diferenta. |
--------------------
Renault
Laguna
2007
- 2.0 DCI 16v 180 Fara turbo, viata e pustiu.
|
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
Una peste alta: in practica exploatarea masinii in regim de frina de motor nu are nici un dezavantaj, dar are avantaje majore - legate de siguranta in trafic si de economia de carburant (cel putin incepind de la clasa Euro2).
Se pot desigur elabora scenarii fanteziste in care "daca" si cu "parca" - dar acestea nu-s relevante in practica. Singura grija pe care trebuie s-o ai este sa nu supraturezi masiv motorul, ceea ce poate duce la distrugerea de organe importante; spre exemplu n-ai sa vrei sa mergi cu 130km/h, schimbi in treapta a II-a si eliberezi brusc ambreiajul. Altfel insa nici o restrictie - repet: dimpotriva, e recomandat. Punct. --------------------------------------- Deoarece si aceasta tema revine cu regularitate deranjanta (fiind sora cu: ce e cuplul maxim si cu ce se maninca el; de ce picura apa din esapament; nu-ne-treb'e-ABS si altele) imi permit sa inchid topicul. Raspunsul l-a dat argon mai sus, si eu. Nu exista alt raspuns real/corect. |
--------------------
.
.
. Muschii mei minte nu are.
Cip-Cirip! Cip-Cirip! Cip-Cirip! |
|
os |
![]()
|
![]() Dictator. Comunist. Arbitrar. Pe scurt: rau. Group: Moderatori Posts: 1.528 Joined: 29 April 04 ![]() |
La solicitarea lui ssilviu redeschid topicul.
ssilviu mi-a trimis un text pe care cred ca l-ar dori postat, asa ca il adaug aici pentru eventualitatea ca el insusi l-a pierdut. --------------Textul lui ssilviu---------------- In timpul franei de motor exista frecari mai mari la nivelul segmentilor de exemplu decat in cazul rularii pe liber chiar daca nu exista explozie si durata franei de motor este prea mica pentru a se raci motorul atat de mult incat sa se contracte piesele pe acolo. De asemenea, comparatia de forte, pe de o parte a greutatii descompuse a masinii si pe de alta a fortelor de fracare si de comprimare din interiorul motorului duce la semnul acceleratiei. Daca de exemplu fortele de frecare si comprimare sunt mai mici decat o greutatea corespunzatoare unui anumit unghi sufiient de mare la coborarea unui rampe multuplicata de raportul mare al unei trepte inferioare din cutie, atunci masina va accelera chiar si in frana de motor. Si va accelera pana in momentul in care din cauza fortelor foarte mari (adica se va ajunge la foarte multe turatii peste cele dictate de limitarea electronica in acceleratie pe baza de exemplozie), ceva in interiorul motorului va ceda. 10 Jun 2008, 16:44: Adaug si raspunsul meu la acest text: Cum spuneam, se pot construi scenarii speciale. Totusi, datorita: 1. plusului de siguranta (in special!) 2. economiei de combustibil 3. plusului de confort La urma cind se trage linia nu exista decit o concluzie valabila: plusurile depasesc cu mult minusurile. This post has been edited by os: 10 Jun 2008, 16:44 |
--------------------
.
.
|
einstein1984 |
![]()
|
![]() fan Dacia Group: Members Posts: 21.342 Joined: 12 November 05 From: Bucuresti ![]() |
Eu nu cred ca exista frecari mai mari in frana de motor (ba chiar forta de apasare intre piston si perete e mai mica). Asa se rodeaza motoarele pe banc in uzina, cu antrenare din exterior (motor electric).
Si in al doilea rand, intrebati un sofer de camion ce s-ar face fara retarder si frana de motor (ar trage pe dreapta ar fi raspunsul). Si motoarele alea ating milioane de km facand mult mai multa frana de motor ca un motor de masina personala. This post has been edited by einstein1984: 10 Jun 2008, 16:54 |
--------------------
daca nu ai o toyota
4X4,ai gresit
masina
- negru pe alb
|
|
Muttley |
![]()
|
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
De unde frecari mai mari???
![]() Motorul se invarte normal, in acelasi sens, cu o turatie normala, etc. Singura diferenta e depresiunea ridicata din cilindru. Atat! Tocmai ea e responsabila pt efectul de franare. Dar uzura, frecari... nici vorba! Singurele "dezavantaje" ar fi uzura usor mai mare a planetarelor si a cutiei (fortele se exercita pe partile opuse ale cuplajelor si pinioanelor. Poate si la ambreiaj ceva uzura suplimentara. Dar neglijabile!!! Ca idee... Personal folosesc absolut INTOTDEAUNA frana de motor. Asociata sau nu cu frana de serviciu. Apropo, nu stiu daca s-a mentionat ca avantaj... In cazuri de urgenta, nevoie de incetinire / oprire brusca, eficienta franarii creste substantial prin folosirea franei de motor impreuna cu cea de serviciu. Nu mai zic de "efectul ABS" pe care-l are pe puntea motoare. Singurul dezavantaj major: folosita ca buhaiu' se rupe distributia si se distruge motorul. Da' tre' sa fii prea retard sa faci asa ceva... |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
os |
![]()
|
Ar mai fi un avantaj "potential" - la o masina cu servofrina (asa cum sunt mai toate), dupa o oprire accidentala a motorului eficienta frinarii scade dupa 1-2 pedale, cind se consuma vacuumul.
Mentinind motorul cuplat la transmisie, acesta nu are nici o sansa sa se opreasca "de capul lui". Ca se uzeaza pinioanele/planetarele/etc pe flancurile "celelalte"... nu mai adaug nimic. Ambreiajul nu sufera (apropape) nici o uzura in plus, caci ramine cuplat. Cred ca in nici un caz motorul nu poate genera in regim de frina de motor un moment la fel de mare (de sens contrar se intelege) ca in sarcina plina. Asadar si aici ambreiajul (dimensionat pentru sarcina plina) e de partea sigura a ecuatiei. |
--------------------
.
.
|
Muttley |
![]()
|
![]() __________________ Group: Members Posts: 13.019 Joined: 4 September 04 From: - ![]() |
Pai eu vorbeam de frana motor cu retrogradare. De aici uzura ambreiajului.
Iar in ce priveste "partile celelalte", teoretic se maresc jocurile din transmisie. Practic cred ca n-are nicio treaba ![]() |
--------------------
Dacia
1310 TLX
1988
|
|
XanRO |
![]()
|
Membru Group: Members Posts: 130 Joined: 16 May 06 From: Bucuresti ![]() |
Intrebare, nu dati cu parul.
Afecteaza in vreun fel frana de motor instalatia de AC? In sensul ca nu stiu cum lucreaza cureaua de accesorii asupra compresorului (nu stiu daca e corect ce am zis, dar poate cineva imi poate explica), direct sau indirect. Ideea e ca imi place cum se comporta masina cand pun frana de motor, pastreaza mai multa inertie si e si gata de accelerare la iesirea din curba atunci cand pun frana de motor in loc de frana de serviciu. |
--------------------
Dacia
Logan Laureate 1.6
2006
- B-XX-XXX
|
|
os |
![]()
|
Raspuns scurt: nu.
|
--------------------
.
.
|
volint |
![]()
|
![]() membru miserupist Group: Members Posts: 317 Joined: 7 September 04 From: Bucuresti (44.45682;26.13879) ![]() |
"Cre' ca" :
1 Afecteaza "ceva" frana de motor ? (in sensul rau) DA! Da' in foarte mica masura. 2 Ajuta frana de motor ? DA! Mult in multe "directii" : siguranta, consum, experienta. "parerea mea de om cu km multi e ca frana de motor ajuta si-n pat nu numai pe sosele" - am citat un amic care e sofer pe autocar si "face numai externe". Spor!!.. |
--------------------
Dacia / Mitzu
Nova GTI / hautlandăr
2000 / 2011
- B-22-YFL / Credinta in Dumnezeu ma obliga sa fiu deschis oricarui adevar. Altfel sunt mai rau ca dracul, devin ipocrit.
|
|
romanvs |
![]()
|
![]() membru autentic Group: Members Posts: 1.248 Joined: 14 January 08 From: CRAIOVA ![]() |
Am citit intr-o carte despre camioane si se mentiona ca"frana de motor este bine a fi folosita pt ca protejeaza transmisia si sistemul de franare, in acelasi timp franarea fiind mai eficienta".Probabil ca de aceea s-a inventat retrarderul.
In cartea de intretinere de la Solenza parca zice sa se foloseasca frana de motor atunci cand se coboara o panta pt a proteja sistemul de franare. Eu unul folosesc frana de motor tot timpul cand franez(folosesc frana de motor si frana de serviciu). |
--------------------
Hyundai
Elantra
2021 D A C I A S O L E N Z A
|
|
St |
![]()
|
![]() Membru Group: Members Posts: 4.466 Joined: 18 July 04 From: Bucuresti ![]() |
QUOTE(C@talin @ 5 Jun 2008, 09:48) tot te smuceste limitarea,a patit un amic ![]() ![]() V-a dat "in bot" frana de motor nu limitarea. Personal folosesc frana de motor in oras si mai ales in afara localitatii unde nu prea folosesc pedala de frana ![]() PS: In lucru pentru ca n-am condus decat cateva mii de km. This post has been edited by St: 22 Sep 2008, 19:01 |
--------------------
Ford/ BMW
Mondeo/ 650GS
2018/ 2004 Fericirea este ceva ce nu se atinge niciodata,dar in cautarea ei merita sa alergi toata viata.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lo-Fi Version Harta site Parteneri Jocuri online Curs Valutar HRH Haine din lana merinos | Time is now: 26th April 2025 - 05:45 |