DaciaClub Logo

Welcome Guest ( Log In | Register )

2 Pages  1 2 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> lonjeroane din teava rectangulara

jon22
post 25 Jan 2007, 08:12
Post #1

Membru incepator

Group: Members

Parintii mei au o dacie mai veche careia tocmai i s-a rupt un lonjeron din cauza coroziunii avansate. Ma bate gandul sa-i fac ambele lonjeroane din teava rectangulara care e mult mai groasa decat lonjeroanele care se gasesc pe piata. Cred ca vor rezista mai bine lonjeroanele din teava decat cele noi de dacie. De asemenea as vrea sa le prind de caroserie altfel decat folosind autogenul (suruburi, popnituri) Ce parere aveti de ideea mea?

--------------------
dacia 1300 1980 - b90gbn
User is offlineGalerie FotoPM
Go to the top of the page
+
Buyaka
post 25 Jan 2007, 08:58
Post #2

Membru pasionat

From: Bucuresti

Parerea mea proprie si personala e ca daca faci lonjeroanele astfel, n-ai sa mai faci unghuri in veci la masina si asa cu cele de uzina e greu sa refaci unghiurile.

Prinse in suruburi (popnituri total exclus) in timp isi vor face jocuri, apoi zgomote, instabilitate a masinii deci riscuri enorme.

Pot totusi sa-ti dau un sfat.... incearca sa imbraci lonjeroanele in profile"U"... poate le mai cresti rezistenta.

Numai bine!!

--------------------
Dacia Berlina '96 Opel Frontera '97 '96; 4x4 '97 - B
+
AAlpine1
post 25 Jan 2007, 10:03
Post #3

Nothing Beats Cubic Inches !!!

From: Drumul Taberei Customs

QUOTE(jon22 @ 25 Jan 2007, 08:12)
Parintii mei au o dacie mai veche careia tocmai i s-a rupt un lonjeron din cauza coroziunii avansate. Ma bate gandul sa-i fac ambele lonjeroane din teava rectangulara care e mult mai groasa decat lonjeroanele care se gasesc pe piata. Cred ca vor rezista mai bine lonjeroanele din teava decat cele noi de dacie. De asemenea as vrea sa le prind de caroserie altfel decat folosind autogenul (suruburi, popnituri) Ce parere aveti de ideea mea?
*

e o gluma nu ? ca altfel nu stiu cum sa o iau ?
daca era asa cum zici u faceau altii inaintea ta.
de ex :
- cum mai faci unghiurile ?
- vei ingreuna masina
- cum le scoti forma ?

--------------------
. . .
929y

ma urmareste vis-a-vis :))))
+
jon22
post 25 Jan 2007, 12:03
Post #4

Membru incepator

nu glumeam dar lonjeroanele din comert mi se par prea firave, tabla prea subtire ruginesc imediat.
eu ma gandeam sa iau un lonjeron nou de model si sa-l fac pe cel din teava rectangulara fiind intotdeauna cu un ochi peste cel original, sudura electrica. La sfarsit duc lonjeronul original inapoi.

--------------------
dacia 1300 1980 - b90gbn
+
ageana
post 25 Jan 2007, 12:13
Post #5

->

radmasa.gif
Nu mai bine iei tu un lonjeron si il intaresti dupa placul inimii cu sudura in argon?

--------------------
Ideal Pro Rider 2009
Percussive maintenance engineer.
Turkish rhombus owner.
Dezmembrez Ferrari Enzo 2003, motor bun, nu papă ulei.
+
argon
post 25 Jan 2007, 12:26
Post #6

Mesaj semiautomat

In argon sudezi otelurile carbon , aluminiul, cuprul, nichelul, titanul, tantalul, zirconiul, si aliajele acestora, nu cred ca e cazul lonjeroanelor wink.gif

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
ageana
post 25 Jan 2007, 12:32
Post #7

->

Ok, scuze, dar stiu ca mai exista un alt tip de sudura mai buna decat cea electrica normala.
Merci pt. informatie.

--------------------
Ideal Pro Rider 2009
Percussive maintenance engineer.
Turkish rhombus owner.
Dezmembrez Ferrari Enzo 2003, motor bun, nu papă ulei.
+
argon
post 25 Jan 2007, 12:35
Post #8

Mesaj semiautomat

Cel mai bine, iei lonjeronul de la magazin, si inainte sa-l pui pe masina, il tratezi anticoroziv, la exterior, dar mai ales la interior, dupa care se monteaza profesional, se fac unghiurile tot profesional, se trateaza imbinarile si 20 de ani nu o sa ai nici o treaba cu el. Daca il pui pe masian asa cum l-ai cumparat, in cativa ani o sa fie mancat de rugina din nou.

--------------------
Renault Laguna 2007 - 2.0 DCI 16v 180
Fara turbo, viata e pustiu.
+
driverx
post 25 Jan 2007, 12:38
Post #9

--- Membru cu ralanti ---

....
Ce parere aveti de ideea mea?
*

Ca e tare idioata. De ce? Au explicat tare bine colegii de mai sus.

Eu asupra altui aspect as dori sa ma opresc. Inainte sa iti mai vina idei vesele de genu, sau chiar sa le pui in aplicare, ar fi sanatos pentru tine sa iti revizuiesti sistemul de gandire. Cat dracu vrei sa tina un lonjeron nou, mai ales pe o masina care sa nu crezi ca e mult mai breaza ca lonjeronul rupt. Cum crezi ca va sta masina aia? Cum crezi ca iti va sectiona picioarele acea stralucita idee a ta in caz de accident? Crezi ca la alti nu e suficient un lonjeron nou pus corect? Tu ai nevoie de mai mult?

Apuca-te de pictat, ca la mecanica nu esti bun deloc, din contra....esti periculos rau.

--------------------
Mitsubishi Lancer 2008
Univega Alpina HT-LTD Disc Deore 2011
+
jon22
post 25 Jan 2007, 13:18
Post #10

Membru incepator

driverx refulezi ! te-a suparat nevasta?

pe forumul acesta incercam sa ne rezolvam problemele, nu ne jignim ! Capici?

Am propus solutia aceasta pentru ca nu vreau sa dau bani pe un lonjeron nou care tine 5 ani. N-am de gand sa bag o gramada de bani intr-o rabla, o duc la mester daca nu ma descurc singur.Am nevoie de Dacie ca sa car diverse lucruri.

Argon cum propui sa fie tratat anticoroziv la interior si exterior inainte sa-l pui pe masina? Tine cont de faptul ca la montare il incalzeste semnificativ!

--------------------
dacia 1300 1980 - b90gbn
+
madmaxtata
post 25 Jan 2007, 16:54
Post #11

Membru autentic

From: focsani-bucuresti

o idee cu tratarea la interior ar fi astuparea tuturor gaurilor si umplerea lui cu ulei dupa ce s-a sudat, la exteriror dat cu smirghel zona unde s-a sudat + o portiune de pe langa si dat cu grund pe baza de acid(cica ar face priza mai bine) si dupa mai dat un strat 2 cu grund normal.

Acum am si eu o intrebare: care procedeu de sudare are rezistenta mecanicamai mare, sudura cu autogen sau sudare MAG??? Si care stie cat costa o butelie de argon? ca am vazut ca un aparat de sudura MAG nu ajunge foarte mult.

--------------------
dacia 1310 dacia 1310 88 - vn-01-slk
+
Daddy
post 25 Jan 2007, 21:16
Post #12

Membru discret

From: Bacau

care procedeu de sudare are rezistenta mecanicamai mare, sudura cu autogen sau sudare MAG

1- Corect este MIG
2- Ambele suduri sunt electrice, rezistenta este cam aceiasi, calitatea sudurii e alta.

Si care stie cat costa o butelie de argon?

Ce sa faci cu argonul ? E bun si CO2, ideia e sa creiezi un mediu inert de gaz.

ca am vazut ca un aparat de sudura MAG nu ajunge foarte mult.

Dar masca de sudura e 400 de epuroi plus ca mai trebuie si talent.

o idee cu tratarea la interior ar fi astuparea tuturor gaurilor si umplerea lui cu ulei dupa ce s-a sudat

grund pe baza de acid

Numai balarii ai scris in postul asta.

--------------------
Dacia 1300 F 1972 - BC-93-MAX
Daciile sunt ca femeile....cat ai bani sa bagi in ele merg bine...cand nu mai ai bani te lasa cand iti este lumea mai draga...
+
sobolan
post 25 Jan 2007, 21:21
Post #13

membru paros...

From: GL

nu te complica..asa zic eu...ia de la magazin fara bataie de cap......

--------------------
Logan-1.5dci-2017-- Golf mk5 - syncro - 2007-- Golf mk3-2.0 GTI-1993
colectionar de fiare vechi...
+
vis-a-vis
post 25 Jan 2007, 21:29
Post #14

DaciaClubber

Vin cu o idee pe care as vrea s-o aplic si eu.
Rigidizarea caroseriei cu un fel de roll-cage si legat de acesta, prin peretele de foc, un subcadru din tevi, un fel de sasiu tubular care sa rigidizeze toata fata.
Partile proaste ar fi, reducerea spatiului de manevara asupra componentelor motorului si deformarea la impact... de fapt, nedeformarea.

--------------------
Dacia Logan MCV 1.5 DCi
Life is a journey, not a destination.
+
sobolan
post 25 Jan 2007, 21:34
Post #15

membru paros...

From: GL

buna idee ! dar se ingreuneaza masina ! si cu itp ce mai faci ! roll-cage-ul trebuie facut la o firma probabil autorizata care faci si pt. masinile de raliu...nu cred sa fie asa ceva in tara la noi !

--------------------
Logan-1.5dci-2017-- Golf mk5 - syncro - 2007-- Golf mk3-2.0 GTI-1993
colectionar de fiare vechi...
+
madmaxtata
post 26 Jan 2007, 03:09
Post #16

Membru autentic

daddy: Corect dpdv tehnic si MIG si MAG, numai ca MIG sudeaza cupru AL magneziu si aliaje ale acestora si cu MAG se sudeaza fier si aliaje ale acestuia(pt ca MAG adica gazele active trebuie sa protejeze fierul sa nu oxodeze in timpul sudurii)( http://www.sudura.ro/descriere.php si mai am si laboratorul la tehnologia materialelor). Cu ulei si vasilina este cel mai vechi si bun tratament anticoroziv pe care il poate avea dacia(din mosi stramosi). Si grundul pe baza de acid(in nici un caz acid sulfuric) nu stiu cum se mai cheama(nu mai gasesc nici linkul acum) adera mai bine.

Vis-a-vis: idei din-astea am avut si eu, dar daca stai sa te gandesti oricat de sofer ai fi doamne fereste intri sau intra ceva in tine ai cam pus-o. nu mai are cina sa disipe energia rezultata in urma impactului. Un roll-cage ar fi bun ca oricum se mai intareste caroseria. La lonjeroane cred ca ar fi mai bun daca s-ar suda o tabla peste in locul unde se imbina acestea.(am cam dat-o off-topic)

--------------------
+
adrianne
post 26 Jan 2007, 06:41
Post #17

Membru autentic

poate e cam off-topic

Nu recomand rigidizarea masinii si voi explica:

Am avut un accident urat cu impact puternic din spate (caroserie deformata, scaun rupt sub mine, dar eu OK - aveam tetiera reglata ca inaltime si purtam centura). Primul gand a fost de a monta 2 profile rectangulare lungi, cat toata masina, din fata pana in spate, pe langa lonjeroane, si 2 bull-bar. Dar m-am razgandit repede deoarece se modifica modalitatea de absorbtie a energiei de impact, transferandu-se asupra pasagerilor.

De ce masinile noi au lonjeroanele curbate, nu drepte?

De ce la un crash-test al unei masini noi se face botul varza, inclusiv lonjeroanele?

In anii '60 americanii au rigidizat si mai mult caroseria, avand masini mai dure, dar victime din habitaclu mai multe.

Prefer sa pierd o masina decat o viata.

This post has been edited by adrianne: 26 Jan 2007, 06:44

Attached thumbnail(s)
Hpim1635.jpg ( Size: 155.33k ) Number of downloads: 386
Hpim1646.jpg ( Size: 159.58k ) Number of downloads: 393
Hpim1641.jpg ( Size: 166.07k ) Number of downloads: 395
Hpim1662.jpg ( Size: 252.6k ) Number of downloads: 376
Hpim1638.jpg ( Size: 139.51k ) Number of downloads: 375

--------------------
Dacia 1310 L 1996 - B44UCJ
parerea unui amator...
+
yo9hrb
post 26 Jan 2007, 07:11
Post #18

Membru

From: Ploiesti

Eu tocmai am schimbat lonjeroanele, am pus lonjeroane noi, de fabrica. Dupa ce le-am sudat (autogen, ca n-am argon) am incalzit intr-o oala ulei cu vaselina (pana s-a facut ca apa) si cu o spritiera si am bagat amestecul pe unde am putut. Nu am astupat gaurile, ca oricum intra apa si ar trebui sa si iasa pe undeva. Vaselina s-a racit si s-a intarit pe toti peretii interiori ai lonjeronului.

--------------------
Dacia MCV/Sandero 2008 - PH-10-DBV, PH-10-PAR
+
mihai0070
post 26 Jan 2007, 08:01
Post #19

NOVA Gt , 1997

Bine spus mai bine sa se faca praf masina decat pasagerii ...si sunt de acord cu faptul ca rezistenta lonjeroanelor este calculata ... nu facuta la intimplare ... rigidizarea lor cred ca este o tampenie ... protectia anti coroziva este altceva ... (tata are pe dacia lui 1310 de acum 25 de ani ...lonjeroanele originale ... si au fost curatate de 2 ori din10 in 10 ani ...si protezate anticoroziv ... daca mai reziste 5 ani va ajunge la al treilea strat biggrin.gif )

--------------------
Dacia Nova LPG Benzina 1997 GT Rosu 1600cc - 1-B-5550
+
madmaxtata
post 26 Jan 2007, 13:19
Post #20

Membru autentic

nici eu nu sunt de acord cu teava rectangulara de la un cap la altul al masinii, dar un roll-cage e cel mai indicat mai ales ca el este numai la interior(cat tine habitaclul). Inainte era o emisiune pe tvr1, reflectii rutiere parca, mi-a ramas in minte imegini cu dacii pocnite la jumatate pe lateral si multe dintre ele erau rupte in 2, sau la impact frontal la dacie se duce totul pana in spatele soferului nu cum sunt masinile noi sa se faca totul praf pana la inceputul usii fata si restul sa fie intact(sa poti deschide si usa). MAi acum 2 ani tata a intrat intr-un podet cu viteza mica(15-20), era iarna si gheata si a intrat in dreptul farului din stanga, nici nu mai puteai deschide usa. Nu stiu daca ati vazut un episod din top gear cand au pocnit un smart din-ala mic cu 120km/h intr-un perete de beton. Masina s-a distrus in fata dar puteai sa deschizi usa(trageai putin de ea), dar totusi 120km/h si deschideai usa????? blink.gif blink.gif .(au spus ca masinuta a rezistat dar oamenii din ea nu ar fi supravietuit). Eu nu zic ca n-ar fi bun 120 dar macar la 90 sa putem si noi sa iesim cat de cat intregi. Plus ca daca ati avut ocazia sa urcati o dacie pe elevator sa vedeti daca se mai deschide usa. L-a a mea nici cand o urc pe cric nu prea se mai deschide bine. Deci e loc de imbunatatiri.
PArerea mea. biggrin.gif

--------------------
+
ydaniel
post 26 Jan 2007, 13:53
Post #21

Adrenaline junkie!

From: black sea

am vazut aceasta solutie la o dacie;) si despre reglatul unghiurilor nu stiu:)
dar merge si astazi:)

--------------------
Oriunde, oricand... ARO!
Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita!
+
liviu05
post 26 Jan 2007, 15:39
Post #22

Membru din Brasov

From: brasov

*

Eu am facut tablarie cu suruburi si nituri pop dar acestea din urma fiind din aluminiu lasa de dorit.In schimb suroburi M5 si M6 merg bine.Am inlocuit praguri si dubluri de praguri pe care in orealabil le-am uns bine la interior cu vaselina!!! In nici un caz [COLOR=purple]NU folositi ule ars, e cea mai mare greseala , are caracter acid!

--------------------
DACIA /Citroen 1300/ Xsara 1978(1989)2003 - BV05PAI
+
liviu05
post 26 Jan 2007, 15:42
Post #23

Membru din Brasov

From: brasov

QUOTE(yo9hrb @ 26 Jan 2007, 07:11)
Eu tocmai am schimbat lonjeroanele, am pus lonjeroane noi, de fabrica. Dupa ce le-am sudat (autogen, ca n-am argon) am incalzit intr-o oala ulei cu vaselina (pana s-a facut ca apa) si cu o spritiera si am bagat amestecul pe unde am putut. Nu am astupat gaurile, ca oricum intra apa si ar trebui sa si iasa pe undeva. Vaselina s-a racit si s-a intarit pe toti peretii interiori ai lonjeronului.
*

Mare lucru nu ai realizat! Dupa uscare va crapa si vei avea nenumarate fisuri compatibile cu apa!!!

--------------------
DACIA /Citroen 1300/ Xsara 1978(1989)2003 - BV05PAI
+
alex-mun
post 26 Jan 2007, 16:14
Post #24

Membru autentic

pune unele noi, si apoi umplele cu ulei

--------------------
DACIA 1300 1976 - CT 84 MUN
+
yo9hrb
post 26 Jan 2007, 20:36
Post #25

Membru

QUOTE(liviu05 @ 26 Jan 2007, 16:42)
Mare lucru nu ai realizat! Dupa uscare va crapa si vei avea nenumarate fisuri compatibile cu apa!!!
*

Tocmai de aceea am amestecat-o cu ulei. Sa nu crape. Reteta e incercata de multi ani, crede-ma.
Si sfatul tau e foarte bun, nu folositi ulei ars in nici un caz! (am vazut multi care dadeau cu ulei ars pe masina. Dacia nu e gard, asa ca nu merge uleiul ars. Ala contine destule substante (de ex. oxizi de sulf) care in combinatie cu umiditatea din mediul inconjurator produce oaresce acizi. Care numai bine nu fac la tabla. blush.gif

This post has been edited by yo9hrb: 26 Jan 2007, 20:42

--------------------
+
jon22
post 1 Feb 2007, 09:08
Post #26

Membru incepator

am reparat-o folosind un lonjeron nou de fabrica nu de SRL, m-a costat 5 mil. Urmeaza sa-l umplu cu ulei si vaselina. Am ramas surprins cand am vazut caroseria de dacie, tabla - zic eu subtire- , ca o conserva... ma mir ca pot sa car atata cu ea. Si mai are si aproape 1 tona...Daca ar fi sa aleg as face o masina pe sasiu solid iar restul componentelor din fibra de sicla, carbon(usoare , nu ruginesc).

--------------------
dacia 1300 1980 - b90gbn
+
ydaniel
post 1 Feb 2007, 20:48
Post #27

Adrenaline junkie!

From: black sea

smile.gif merge uleiu ars;)

--------------------
Oriunde, oricand... ARO!
Cand esti bun ,nu-si amintesc
Cand esti rau ,nu te uita!
+
Ovidiu Comănescu
post 1 Feb 2007, 23:06
Post #28

Membru autentic

Salut la toata lumea, stiu de la batrani ca merge fara probleme uleiul ars, deoarece nu interactioneaza cu apa. Am pus ulei normal pe unele parti de caroserie si dupa cateva saptamani nu mai era nimic. Dupa aceea am dat cu ulei ars si totul e in regula.

--------------------
Dacia 1300 1977 - PH07DEH
+
Pedro
post 2 Feb 2007, 09:26
Post #29

Membru autentic

Da voi cu totii v-ati gandit in primul rand ca toate materialele si grosimea lor sunt calculate, ca daca pui o ditamai tevoaia in loc de lonjeroane la un moment dat pe drum accidentat sau mai stiu eu in ce conditii de drum o se rupa masina aia in doua, ca ies tevile alea prin podea. E logic ca rezistenta materialelor fiind atat de diferita cel mai slab va ceda, mai ales ca e efect de parghie acolo, unde se uneste lonjeronul cu caroseria. Ca nu vedem noi cu ochiu liber e altceva dar caroseria se unduie ca valurile marii, asa este conceputa, cel putin astea autoportante. Chiar si masinile de teren in zilele noastre nu prea se mai fac cu sasiu (asta pentru ca nu prea mai sunt cu adevarat de teren). Ideea este ca in caz de armare, de ramforsare e musai sa fie facuta intregii masini. Uneste lonjeroanele , fata cu spate si te faci cu una bucata primitiva de sasiu biggrin.gif. In concluzie parerea mea este ca lonjeroanele trebuie sa fie oarecum elastice, acolo putin dar trebuie

This post has been edited by Pedro: 2 Feb 2007, 09:31

--------------------
Dacia 1300 OFF ROAD Berlina
O zi trista pentru tara, mare victorie comunista, traiasca.......
+
yo9hrb
post 2 Feb 2007, 11:08
Post #30

Membru

QUOTE(jon22 @ 1 Feb 2007, 10:08)
am reparat-o folosind un lonjeron nou de fabrica nu de SRL, m-a costat 5 mil.

Spune-ne si noua (sau macar mie, de curiozitate) ce ai facut tu si ce a facut tinichigiul. Ai dezechipat-o, o echipezi tu sau doar ai dus masina si o iei facuta? Multumesc.

--------------------
+
2 Pages  1 2 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version  Harta site  Parteneri  Jocuri online  Curs Valutar  HRH Haine din lana merinos Time is now: 26th April 2025 - 06:34
Forum Renault